Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

Първо заседание на 45-ото Народно събрание. Голяма част от народните избраници за пръв път днес ще прекрачат прага на парламента.

След трескавата работа на техници и служители по поддръжката преместването на част от оборудването, включително кресла и дивани, от бившия Партийния дом, в който завърши мандата на предишния парламент, тържествено днес заседанието ще бъде открито в старата сграда на площад „Народно събрание“.

Още преди 8 ч. червеният килим на централния вход беше опънат за посрещането на президента, вицепрезидента, представители на вероизповеденията у нас, дипломати.

Гвардейците бяха строени в очакване.

Някои от най-нетърпеливите депутати дойдоха преди 8, 30 ч. Повечето от тях обаче най-вероятно ще пристигнат минути преди 9 ч., за да заемат местата си на депутатските банки.

Причината е, че в тази сграда парламентарните групи нямат стаи, така че днес депутатите ще трябва да прекарват времето си в пленарната зала и в кулоарите. Стаите са заети от администрацията на парламента, която беше настанена там, след като заседанията на НС бяха преметени в другата сграда.

На депутатите ще им се наложи да гласуват и с вдигане на ръка, защото електронна система за гласуване остана в бившия Партиен дом и технически нямаше как да бъде преместена инсталирана за толкова кратък срок в Народното събрание.

За журналистите остана само зала „Запад“,като обяснението на администрацията е нуждата от спазване на дистанция заради коронавируса. Това обаче означава, че пряк контакт с депутатите няма да имат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар